7 saker du ska tänka på när du ska byta till digitala lås

Vi har i ett annat inlägg tagit upp vad man bör tänka på vid byte av passagesystem. Här tänkte vi ge dig lite mer kött på benen och gå igenom sju (7) saker som är viktiga att tänka på vid val av digitalt lås. På marknaden finns en uppsjö av digitala lås och fler tillkommer. Coronapandemin är en drivfaktor, en annan är givetvis nya funktioner – innovativa och disruptiva lösningar kommer framöver att se dagens ljus.

Digitala lås ger dig som användare såväl ökad bekvämlighet som ökad trygghet. Dessutom kan fastighetsägare nå ökad effektivisering genom tids- och kostnadsbesparingar tack vare att nyckelhanteringen kan automatiseras, med ökad funktionalitet. Det blir allt vanligare att en fastighetsägare har flera fabrikat, det kan handla om funktionalitet, kostnader och en del är transaktionsintensiva. Denna allt vanligare situation ökar kraftigt behovet av ett överordnat system som enar och förenklar administration.

  • Välj digitala lås eller låssystem efter funktion; ska låset placeras på entrédörr – lägenhetsdörr – tvättrum – teknikrum? Gör en ordentlig kravlista och be om offerter.
  • Offlineläsare är ofta drivna av ett batteri. Det innebär att det är viktigt att ställa krav på batteritid, samt dessutom besluta vem ska ansvarar för batteribytet?
  • Låssystem och dess uppkoppling måste ske på ett säkert och krypterat sätt. Detta för att öka säkerheten.
  • Prata med ert försäkringsbolag för att ta reda på vilka krav som ställs för digitala lås i fastigheten. Detta för att säkerställa att försäkringen gäller på samma sätt som för traditionella lås. Motsvarande gäller för lås på lägenheter.
  • Passagesystem, eller informationen i dessa lyder under GDPR regelverket. Säkerställ att det är enkelt att ta såväl ta fram erforderliga uppgifter om så krävs samt att radera dessa eller använd överordnade systemet Alliera där denna lösning är implementerad.
  • Kravställ på systemanvändare och distributörer om hur data om boende och deras användning av låssystemet lagras – hur länge och hur används det?
  • Digitala låssystemet bör innehålla en “fysisk enhet” som agerar nyckel, till exempel en mobil, kort eller tagg som är registrerad till en hyresgäst samt dess behörigheter. Alternativt kod. Om den fysiska enheten tappas bort skall det vara enkelt att ta bort behörighet och spärra den digitala nyckeln.
Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
  • Du kanske gillar
Artiklar
Andreas Selstam

Äg din data

Äg din data ”En otroligt viktig fråga när man upphandlar ett system eller väljer en leverantör och dess system är att ta reda på vem

Läs mer»
Nyheter
Johanna Maijgren

Logotyp tävling

Hjälp oss att välja logotyp Äntligen är det dags, våra två produkter Alliera och DAX ska få sina egna logotyper. Update: tävlingen är avslutad Vi

Läs mer»