Det här är Proptech

Du kanske hört talas om det nya ordet Proptech, men vad betyder det egentligen? Nya trendiga ord dyker upp titt som tätt inom teknikvärlden och det kan vara svårt att hålla koll på alla.

I min artikel kommer jag att gå igenom betydelsen av detta trendiga ord och hur påverkar dess teknik och innovationer oss.

Proptech är en digitalisering av fastigheter som är uppdelade i flera områden. Men många menar också att det är en kollektiv term för startups som tillser innovativa teknologiska tjänster och produkter för fastighetsmarknaden. Ordet är en förkortning av property technology.

Hur påverkar denna teknologi oss och varför är det bra?

Tjänsterna är till för att effektivisera verksamheten och vara kostnadseffektiva, att få båda två delarna är ett stort plus. Men vi som bor i lägenheterna då? Digitaliseringen kommer att underlätta för boende så länge våra behov bemöts. Här är det viktigt att fastighetsägarna är lyhörda och uppmärksammar problem och kommer fram till en lösning som passar både verksamheten och de boende.

Vem håller inte med att det är bekvämare att boka en tvättid via mobilen istället för att gå till tvättstugan för att se vilka tider som är lediga?

Vilka förändringar vi kan se med Proptech?

Vid köp av nyproduktionsfastigheter kan betalning ske snabbare och smidigare.

För boende i en lägenhet behöver man snart inte längre en fysisk nyckel utan kan komma in i bostaden via digital nyckel som tagg eller mobil. Något annat som har varit lite hett är mikrochip i handen. Chipet kan man använda som in- och utpassering i byggnader.

Förbättringsområden sker också för plattformar och webbgränssnitt. Utveckling av hårdvara för sensorer, för att exempelvis hålla koll på byggnadsunderhåll och energihushållning. Men även mer kostnadseffektiva samt miljövänliga val inom material på byggnaden.

Vad får jag ut av teknologin som boende

Innovationer inom Proptech omfattar även smaskiga delar från Fintech, Smart Real Estate och Contech. Det är här jag som boende ser många digitala lösningar som kan göra min vardag enklare!

Av alla fördelar som kan komma med den nya utvecklingen står Smart home teknologi högt upp på listan.

Jag säger halleluja när varje hem är utrustat med applikationer som kan styra:

  • Värmesystem
  • Ljuskontroll
  • Tvättbokning
  • Liknande produkter som Google home inkopplat i lägenheten
  • Säkerhetssystem med access control
  • Leveranser in till bostaden som paket och mat

Vi går sakta men säkert fram mot dessa tider men än är vi inte där. Men det är en fråga jag ställer mig själv, hur mycket av mitt privatliv vill och vågar jag lämna ut? Hur ser du på det?

Hur ser det ut för oss i Sverige

Fastighetsägarna i Stockholm har listat ett flertal Proptech bolag.

Där finner du även Amido och vår tjänst med en överordnad plattform för flera passersystem. Du behöver enbart använda vår plattform för att hantera alla dina in- och utpasseringar i fastigheten. Läs mer om vår produkt Alliera>

Andra trender vi ser är smarta lösningar för förvaring, uthyrning och transaktioner.

Finns det några utmaningar inom digitalisering av fastigheter?

En utmaning jag ser är att Proptech bolagen och fastighetsbolagen kanske inte har samma tankar eller idéer om vad som ska förbättras. Det är viktigt att fastighetsbolagen har en strategi vad de vill åstadkomma med sin digitalisering. Tillsammans behöver vi samarbeta och komma fram till den bästa lösningen ihop.

Det är jätteroligt att digitalisering inom fastigheter är på gång, och att det är både Proptech bolag som Amido och fastighetsbolag som är ivriga att föra digitaliseringen framåt.

Jag ser med spänning fram emot vart vi är på väg och enligt mig är det i rätt riktning. Om du har något att tillägga eller idéer du vill dela med dig tveka inte och kontakta oss.

/ Johanna Maijgren
Dela
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
  • Du kanske gillar
Nyheter
Johanna Maijgren

Alliera 2020.1

Vi ändrar versionsnumrering Välkommen Alliera 2020.1 Ni som är bekanta med Alliera versionerna känner säkert igen Alliera 3.7 och dylikt. Vi har valt att ändra

Läs mer»

Slutregistrering av spridningsemission

Slutregistrering av spridningsemission Den 4 december registrerades den sista delregistreringen av units i den spridningsemission som Bolaget genomförde under oktober/november 2019. I delregistreringen nyemitterades 352

Läs mer»

Amido delårsrapport april-juni 2020

Amidos återkommande intäkter under perioden ökade med 27 procent medan nettoomsättningen för första halvåret ökade 21 procent till 7,1 miljoner (5,9).Amido har fortsatt växa under

Läs mer»

Boka en demo