HUR MIMER BLEV
FÖRST I SVERIGE
MED SMART PASSAGE

HUR MIMER BLEV
FÖRST I SVERIGE
MED SMART PASSAGE

Med sina drygt 11 000 lägenheter är allmännyttiga Bostads AB Mimer det största bostadsbolaget i Västerås. Under våren 2021 blev de först i Sverige att ansluta sina portlås till Smart passage – en tjänst utvecklad av Amido i samarbete med SOS Alarm.

– Det här kommer öka tryggheten i fastigheterna och kanske till och med hjälpa räddningstjänsten att rädda liv, säger Johnny Berlic, vd för Amido.

Fakta om Bostads AB Mimer

252

Antal fastigheter

11 556

Antal lägenheter

162

Antal anställda

Styrkan fanns i samarbetet

Att Mimer snabbt fick upp ögonen för Smart passage berodde på ett nystartat utvecklingsteam med fokus på att hålla koll på nya smarta IT-lösningar. Ändå var det inte tekniken i sig som fällde avgörandet. Det som övertygade var att allt byggde på ett tryggt och nära samarbete mellan Mimer, SOS Alarm, Amido och inte minst räddningstjänsten – som tidigt själva hur det skulle underlätta deras arbete.

Mer om Smart passage

Upptäck fördelarna med Smart passage och läs mer om hur det funkar.
Ikon_Tagg_112

En nyckeltagg i varje utryckningsfordon

Sedan tidigare hade Mimer investerat i elektroniska passagesystem. Det gjorde det lätt att ansluta sig till Smart passage. Det nya är att varje utryckningsfordon nu fått sin egen nyckeltagg som SOS Alarm kan aktivera för en specifik fastighet så fort de får ett larmsamtal till 112.

Sparar minuter när det gäller

Med nyckeltaggen tar räddningstjänsten sig in utan att behöva ha huvudnyckel eller bryta sig in. Något som annars kan riskera att fördröja insatsen. Nu kan räddningstjänsten alltid lita på att de har rätt nyckel, oavsett vilken fastighet de kommer till.
Med Smart passage kan räddningstjänsten alltid lita på att de har rätt nyckel, oavsett vilken fastighet de kommer till
Johnny Berlic
VD på Amido AB

Utryckningar varannan vecka

Ett normalt år rycker brandkåren ut cirka 20–30 gånger till Mimers fastigheter. Större bränder är – som tur är – sällsynta. Men risken går tyvärr aldrig att bortse ifrån. Och ju längre tid utryckningen tar desto större är risken att en liten brand utvecklar sig till en stor. Något som kan leda till höga kostnader i både egendom och människoliv.

1 500 uppkopplade dörrar

Mimer bestämde sig för att satsa fullt ut och installera systemet på alla fastigheter med elektroniska passersystem. Nu sitter det Smart passage-klistermärken på i stort sett alla bolagets flerbostadshus – totalt 1 500 entréer och dörrar till gemensamma utrymmen. Och att byta ut vanliga nycklar mot nyckeltaggar innebär också andra fördelar. De behöver lägga mindre kraft på att hantera fysiska nycklar och de slipper risken att nycklar kommer i orätta händer.
Fakta om Mimers Smart passage
Anslutna fastigheter:
92
Anslutna bostadsadresser:
900
Anslutna entréer och dörrar:
1 500
Låssystem som används:
Aptus & RCO
Tid för installation och test:
3 månader

IT-chefens tips till andra

”Se till att ha ordning och reda på alla namn och behörigheter i era passersystem. Det underlättar när man kör igång ett sånt här projekt.”
Thomas Harry
Enhetschef IT på Bostads AB Mimer

Förväntar sig att fler ansluter sig

Efter att ett stort bostadsbolag som Mimer nu anslutit sig hoppas Johnny att fler tar steget och satsar på Smart passage.

– Det här är en såpass enkel lösning för att öka brandsäkerheten i svenska fastigheter att jag har svårt att se varför inte fler skulle vilja göra samma sak, säger Johnny Berlic.

Är du intresserad av Smart passage?
Kul! Fyll i dina uppgifter så bjuder vi in till ett 25 minuters möte.

Vanliga frågor om Smart passage

Räddningstjänster och regioner ansluter sig kontinuerligt till Smart passage. I mars 2021 har räddningsresurser från Stockholm, Södermanland, Östergötland, Västmanland, Småland, Jämtland, Härjedalen och Medelpad anslutit sig.

Regioner och räddningstjänster ansluter sig kostnadsfritt till tjänsten via SOS Alarm. Om ni som fastighetsbolag tecknar ett avtal för Smart passage innan de är anslutna får ni rabatt när tjänsten väl finns tillgänglig.

För att Smart passage ska vara tillgängligt måste först räddningstjänsten och/eller regionen i ert område ha anslutit sig. Om ni som fastighetsbolag tecknar ett avtal för Smart passage innan de är anslutna får ni rabatt när tjänsten väl finns tillgänglig.

ASSA Aptus
ASSA ARX
ASSA Traka (Nyckelskåp på objektet)
Axema
Bravida Integra
DinBox
Entro
Omnis
Pacom Unison
ProAxess
RCO
Salto
Stanley SSM
Swedlock
Tidomat

Smart passage kan även anslutas till dörrar där ni vill fortsätta använda mekanisk nyckel. Det enda som krävs är att man installerar en Smart passage-kompatibel låscylinder eller ett kompatibelt nyckelskåp.

Nej. Med Smart passage kan ni kombinera passersystem av olika fabrikat såväl på olika fastigheter som inom en och samma fastighet.

Smart passage uppfyller villkoren för larmklass 1 och 2 när det är kopplat till passersystem som är online. 

 

För larmklass 3 måste installatören notera avvikelse och förhandsgodkännande i anläggningsdokumentationen. 

 

För larmklass 4 rekommenderar vi att ni kompletterar med en elektronisk Smart passage-kompatibel låscylinder som fungerar helt offline på anläggningen.

Smart passage är byggd på plattformen DAX (Distributed Access eXchange) från Amido. Det är en molnbaserat nätverkstjänst för att säkert förmedla digitala nycklar och access-begäran. All kommunikation är TSL-krypterad och alla deltagare i nätverket har unikt genererade privat/publika RSA-nyckelpar. 

 

Smart passage kommunicerar direkt med passersystemen. För serverbaserade passersystem sker det genom en applikation som kan installeras på era egna servrar och nätverk (något som kräver utgående kommunikation på port 443). Om ni har molnbaserade passersystem ansluter Smart passage direkt till dem.

 

Om ni har extern hosting av era passersystem så behöver er hostingleverantör installera Smart passage. 

 

Amido erbjuder även hosting av passersystem.

Nej. Om ni använder mekaniska nycklar eller har iLOQ på skalskyddet kan ni fortsätta med det. Smart passage fungerar då genom att det installeras en ny låshylsa med plats för räddningsåtgörarnas digitala nyckel. Installation och material kostar från ca 4500 kr per dörr.

Nej. Polis och bevakningsbolag är inte kopplade via SOS Alarm och Smart passage. Men vi erbjuder liknande lösningar som de kan ansluta till för att få tillgång till era passersystem. Boka tid för en presentation så kan vi berätta mer utifrån vilka behov ni har.

Flera räddningstjänster ställer krav på att nya brandlarm ska kopplas till Smart passage och att befintliga larm skall anslutas inom en viss tid. Räddningstjänsten har skickat ut information om vad som gäller för dig när de anslöt sig till Smart passage.

Från 198kr/mån per automatbrandlarm, Smart passage brand.


För övriga byggnader kontakta oss för prisuppgift.

Om Smart passage inte skulle fungera följer räddningstjänst och ambulans sina ordinarie rutiner.

Om passersystemet slutar fungera fungerar inte heller Smart passage. Om passersystemet inte är online när larmet går till SOS kan inte heller de digitala nycklarna aktiveras. Smart passage-system med elektroniska låscylindrar är inte beroende av ström eller uppkoppling på fastigheten.

Smart passage hanterar ingen personinformation. Systemet känner bara till fastighetens GPS-position och namnen på de behörighetsnivåer ni har valt att dela.