Smart passage i samarbete med SOS Alarm

Rätt behörighet kan rädda liv

Smart passage ger automatisk behörighet till utryckningspersonal så att de kan komma in i de dörrar och fastigheter de behöver. Alla svenska fastighetsbolag kan ansluta sig till Smart passage, som är utvecklad av Amido i samarbete med SOS Alarm.

Ambulans personal ska komma in i byggnad

En digital nyckel istället för 500 vanliga

Innan Solna brandstation började med Smart passage hade de över 500 nycklar. Det krävde stor manuell hantering och resulterade i osäkerhet om rätt nyckel var med vid varje utryckning. Med Smart passage har de nu alltid rätt nyckel med sig och kan fokusera på det som är viktigt.

Citat
"Den tid som går att spara är oerhört värdefull"

Peter Karlsson

Enhetschef, Solna brandstation

Citat
"Vi tror att detta kan ge hälsovinster och till och med rädda liv"

Ronald Gustbée

Ordförande, Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsnämnd

Citat
"Genom att ansluta fastigheten till Smart passage kan insatstiden minska avsevärt"

Malin Cohn

Dåvarande Produktägare, SOS Alarm

Citat
"Med 3-4 nycklar per hus och 74 fastigheter blir det rätt många nycklar att hålla reda på"

Bengt Bergius

Driftchef, Fabege

Lägenhetshus som Bostads AB Mimer i Västerås äger. Som även är användare av Smart passage.

Västerås största bostadsföretag först i Sverige med Smart passage

Under våren 2021 blev allmännyttiga Bostads AB Mimer först i Sverige att ansluta sina portlås till Smart passage. Utöver ökad brandsäkerhet minskade den manuella hanteringen av fysiska nycklar, och risken att de hamnar i orätta händer.

1 500
Anslutna entréer & dörrar
Aptus & RCO
Låssystem som används

Så underlättar Smart passage för ambulansverksamheten i Region Kronoberg

Ambulansföraren Fanny berättar att nästan varje dag har hon och hennes kollegor problem med att ta sig in i fastigheter vid larm. Med Smart passage kommer de in snabbt och enkelt, utan att behöva vänta på en granne som kan öppna, eller att räddningstjänsten kommer och bryter upp dörren.

Låt hjälpen komma fram snabbare

Med Smart passage kan både ambulans och räddningstjänst spara livsviktiga minuter vid larm. Med en digital nyckel i fordonet kan de åka direkt till adressen i stället för via stationen. Väl på plats tar de sig snabbt in, utan att behöva leta efter nycklar eller portkod.

Slipp ägna tid och kraft åt nycklar

Att se till att räddningstjänsten alltid har uppdaterade nycklar är ett omfattande administrativt arbete. Med Smart passage sker det automatiskt.

Rätt nyckel överallt – varje gång

Med Smart passage har varje utryckningsfordon sin unika digitala nyckel som fungerar varje gång. När ett larm går aktiveras nyckeln av SOS Alarm så att den fungerar i fastigheten det gäller. På så sätt finns ingen risk att inte ha rätt nyckel med sig, även om ett lås har bytts.

En plattform att lita på

Smart passage är en säker plattform och räddningspersonalen kan lita på att deras nycklar alltid fungerar. Eftersom den digitala nyckeln endast fungerar medan utryckningen pågår, finns heller inga risker för att den hamnar i fel händer. Försvunna nycklar spärras enkelt och ersätts med en ny.

För både ambulans och räddningstjänst

För att Smart passage ska vara tillgängligt för fastighetsägare behöver regionen (för ambulans) eller kommunen (för räddningstjänst) vara ansluten via SOS Alarm. Tjänsten beställs sedan för de delar som är tillgängliga – ambulans, räddningstjänst eller båda två.

Vill ni veta mer om Smart passage?

Vi går igenom era behov och vilka lösningar Amido kan erbjuda just er verksamhet.

Så här fungerar Smart passage

1.
SOS Alarm får ett larmsamtal via 112 eller ett automatlarm
2.
SOS Alarm koordinerar utryckningsfordon till platsen
3.
De digitala nycklarna i fordonen får behörighet till fastigheten
4.
Räddningspersonalen använder sina digitala nycklar för att komma in
5.
Räddningsinsatsen genomförs utan hinder
6.
Räddningspersonalen lämnar fastigheten
7.
Behörigheterna tas bort automatiskt

FAQs

Vanliga frågor och svar om Smart passage.

Vad är systemkraven

Detta är endast aktuellt om ni är en större organisation som hanterar era passersystemsdatabaser själva och inte har molnbaserade eller externt exponeringsbara passersystemsfabrikat och har en kravbild på att ha Smart passagemodulen installerad i er egen IT-miljö.

Systemkrav för Smart passage:

 • Microsoft Windows 2012 R2 eller senare. .Net 3.5 samt 4.7.2 (eller senare) ska vara installerat, samt IIS.
 • Microsoft SQL Server 2012 R2 eller senare.
 • 2 cpu-kärnor och 4GB RAM på applikationsservern om denna
  används enbart för Smart passage (inklusive SQL Server).
 • 10 GB disk
Kan jag installerar detta på egna servrar

Ja. Om du har dina passersystem på egna servrar kan dessa kopplas ihop med Smart passage. Det är lämpligt för större installationer. Har du ett mindre system så erbjuder vi hosting av ert passersystem från 149kr/mån.

Vad händer om det är strömavbrott

Om passersystemet slutar fungera fungerar inte heller Smart passage. Om passersystemet inte är online när larmet går till SOS kan inte heller de digitala nycklarna aktiveras. Smart passage-system med elektroniska låscylindrar är inte beroende av ström eller uppkoppling på fastigheten.

Vad händer om det inte fungerar

Om Smart passage inte skulle fungera följer räddningstjänst och ambulans sina ordinarie rutiner.

Vad kostar Smart passage

Från 198kr/mån per automatbrandlarm, Smart passage brand. För övriga byggnader kontakta oss för prisuppgift. Boka ett videomöte här.

Måste vi koppla vårt automatiska brandlarm till Smart passage

Flera räddningstjänster ställer krav på att nya brandlarm ska kopplas till Smart passage och att befintliga larm skall anslutas inom en viss tid. Räddningstjänsten har skickat ut information om vad som gäller för dig när de anslöt sig till Smart passage. Exempelvis kan du läsa vad som gäller för Stockholm här.

Är Smart passage tillgängligt även för polis och bevakningsbolag

Nej. Polis och bevakningsbolag är inte kopplade via SOS Alarm och Smart passage. Men vi erbjuder liknande lösningar som de kan ansluta till för att få tillgång till era passersystem. Boka tid för en presentation så kan vi berätta mer utifrån vilka behov ni har.

Kan jag upphandla Smart passage

Tjänsten Smart passage 112 är unik och därför kan upphandling ske enligt artikel 28 i direktiv 2009/81/EG och göras med ett förhandlat förfarande då den efterfrågade tjänsten Smart passage på grund av tekniska skäl endast kan tillhandahållas av en viss leverantör (LOU 2016:1145 6 kap. 14§ punkt 2).

Läs mer hos Upphandlingsmyndigheten här.

Det sagt, om du inte råkar vara bland Sveriges största fastighetsägare, så är priset väl under gränsen för LOU. Smart passage är en samhällstjänst som görs tillgänglig för alla.

Måste jag ha passersystem

Nej. Om ni använder mekaniska nycklar eller har iLOQ på skalskyddet kan ni fortsätta med det. Smart passage fungerar då genom att det installeras en ny låshylsa med plats för räddningsåtgörarnas digitala nyckel som levereras av Swedlock. Installation och material kostar från ca 4500 kr per dörr.

Upphandling av passersystem, vad ska jag tänka på?

Det är klokt att upphandla passersystem som är Smart passage kompatibla så de vid behov kan anslutas. I skallkraven lägger ni helt enkelt till att ”Passersystemet skall vara Smart passage kompatibelt”. En lista på kompatibla system finns här. Bland de kompatibla systemen finns marknadsledare såväl som internationella märken och innovativa företag så konkurrensutsättningen kommer vara god och bör inte begränsa er i era funktionsbehov. Det finns även Smart passage kompatibla nyckelskåp där vanliga nycklar kan förvaras som man vill räddningspersonal skall kunna få tillgång till vid en nödsituation.

Vilka larmklasser kan Smart passage användas för

Smart passage uppfyller villkoren för larmklass 1 och 2 när det är kopplat till passersystem som är online. För larmklass 3 måste installatören notera avvikelse och förhandsgodkännande i anläggningsdokumentationen. För larmklass 4 rekommenderar vi att ni kompletterar med en elektronisk Smart passage-kompatibel låscylinder från Swedlock.

Vilken teknik bygger systemet på

Smart passage är byggd på plattformen DAX (Distributed Access eXchange) från Amido. Det är en molnbaserat nätverkstjänst för att säkert förmedla digitala nycklar och access-begäran. All kommunikation är TSL-krypterad och alla deltagare i nätverket har unikt genererade privat/publika RSA-nyckelpar.Smart passage kommunicerar direkt med passersystemen. För serverbaserade passersystem sker det genom en applikation som kan installeras på era egna servrar och nätverk (något som kräver utgående kommunikation på port 443). Om ni har molnbaserade passersystem ansluter Smart passage direkt till dem.Om ni har extern hosting av era passersystem så behöver er hostingleverantör installera Smart passage.Amido erbjuder även hosting av passersystem.

Måste man ha samma sort lås på alla fastigheter

Nej. Med Smart passage kan ni kombinera passersystem av olika fabrikat såväl på olika fastigheter som inom en och samma fastighet.

Vad krävs för att teckna Smart passage

För att Smart passage ska vara tillgängligt måste först räddningstjänsten och/eller regionen i ert område ha anslutit sig. Om ni som fastighetsbolag tecknar ett avtal för Smart passage innan de är anslutna får ni rabatt när tjänsten väl finns tillgänglig.

När kommer Smart passage till min stad

Regioner och räddningstjänster ansluter sig kostnadsfritt till tjänsten via SOS Alarm. Om ni som fastighetsbolag tecknar ett avtal för Smart passage innan de är anslutna får ni rabatt när tjänsten väl finns tillgänglig.

Finns Smart passage i min region/kommun

Räddningstjänster och regioner ansluter sig kontinuerligt till Smart passage. Här nedanför är en uppdaterad lista av vilka regioner och kommuner som är anslutna.

{{smart-passage}}

Hur fungerar Smart passage med GDPR

Smart passage hanterar ingen personinformation. Systemet känner bara till fastighetens GPS-position och namnen på de behörighetsnivåer ni har valt att dela.

Kommer vi att få nya taggar

Nej ni kommer inte att få nya taggar.

Vilka låssystem funkar det med
 • ASSA Aptus
 • ASSA ARX
 • ASSA Traka (Nyckelskåp på objektet)
 • Axema
 • Bravida Integra
 • DinBox
 • Entro
 • Omnis
 • Pacom Unison
 • ProAxess
 • RCO
 • Salto
 • Stanley SSM
 • Swedlock
 • Tidomat

Smart passage kan även anslutas till dörrar där ni vill fortsätta använda mekanisk nyckel. Det enda som krävs är att man installerar en Smart passage-kompatibel låscylinder eller ett kompatibelt nyckelskåp.

Är det SOS Alarm som ger access vid larm

Ja.

När larm inkommer till SOS Alarm, registrerar de detta och positionsätter larmet. Samt skickar nödvändig information till de utryckande fordonen.

Räddningsfordonets tagg får då access till passersystemet och kan komma in i fastigheten.

När räddningspersonalens uppdrag är slutfört, meddelas Smart passage och tar bort accessen. Vilket innebär att taggen inte längre är aktiv och den kan inte användas för att komma in i fastigheten.

Har du andra frågor om Smart passage eller Amidos andra tjänster?

Kontakta oss så svarar vi på dina funderingar.

Kontakta oss
Kommun
Räddningstjänst
Ambulans
Alvesta
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Arboga
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Berg
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Bjuv
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Botkyrka
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Boxholm
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Bromölla
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Bräcke
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Burlövs
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Båstad
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Danderyd
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ekerö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Eslöv
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Finspång
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Hallstahammar
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Haninge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Helsingborg
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Huddinge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Härjedalen
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Hässleholm
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Höganäs
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Hörby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Höör
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Järfälla
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Jönköping
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Kinda
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Klippan
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Knivsta
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Kristianstad
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Krokom
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Kungsör
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Kävlinge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Köping
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Landskrona
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Lessebo
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Lidingö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Linköping
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ljungby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Lomma
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Lunds
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Malmö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Markaryd
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Mjölby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Motala
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Nacka
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Norrköping
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Nykvarn
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Nynäshamn
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Osby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Perstorp
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ragunda
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Salem
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Sigtuna
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Simrishamn
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Sjöbo
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Skurup
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Sollentuna
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Solna
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Staffanstorp
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Stockholm
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Strömsund
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Sundbyberg
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Sundsvall
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Surahammar
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Svalöv
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Svedala
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Söderköping
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Södertälje
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Timrå
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Tingsryd
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Tomelilla
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Trelleborg
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Tyresö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Täby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Upplands-Bro
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
UpplandsVäsby
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Uppvidinge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Vadstena
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Valdemarsvik
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Vallentuna
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Vaxholm
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Vellinge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Värmdö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Västerås
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Växjö
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ydre
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ystad
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Älmhult
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ängelholm
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ånge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Åstorp
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Åtvidaberg
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Ödeshög
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Örkelljunga
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Östersund
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Österåker
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten
Östra Göinge
Räddningstjänst ansluten
Ambulans ansluten