Investera i vinnare

Nyhetsbild
För mer information
+46 70 283 77 65
patrik.simson@amido.se
amido.se
Dokument och länkar
Download PDF
Text Link
Text Link
Text Link

Amido erbjuder lösningar för administration och hantering av behörigheter till passersystem, lås och andra elektroniska enheter till fastighetsägare, bostadsbolag, offentlig verksamhet och företag i Sverige och Norden. Bolaget grundades 2008, omsätter cirka 40MSEK, har 39 medarbetare och huvudkontor i Göteborg. Amido AB är marknadsnoterat på Spotlight Stock Market (Ticker: AMIDO). www.amido.se

Få de senaste nyheterna
Genom att prenumerera godkänner du våra Sekretesspolicy.
Klart!
Något gick fel, vänligen dubbelkolla din mejladress.
Dela

Digitalisering ger fördelar och fördelar skapar vinnare. En del i Amidos investeringspolicy är att investera i våra kunder för de är vinnare.

Företag har investeringspolicys på hur de hanterar kapital på ett bra sätt. Dessa är i regel rätt lika.

Hur tänker man kring investeringspolicyn

Företaget behöver pengar på kort sikt (t.ex. närmaste kvartalet) för löner, skatt och andra löpande kostnader. Det kapitalet sitter på bankkonton. Ingen ränta men direkt åtkomligt för att täcka rörelsekostnaderna.

Sen har du kapital som inte ska användas fören 3-6-9 månader. Det vill du i regel ha i likvida tillgångar med låg risk, men som åtminstone ger lite avkastning. Exempelvis ett räntebärande bankkonto eller någon stabil, likvid och räntebärande tillgång.

Kapital som inte behövs det närmaste året vill man ändå ska arbeta åt företaget. Här varierar det vilken risk vs avkastning som olika bolag är villiga att ta. Amido är mån om att vara trygga i att vi kan använda kapitalet enligt plan så vi går företrädesvis på räntebärande tillgångar där vi bedömer sannolikheten att få ränta + investerat kapital tillbaka är mycket hög. Ett sånt exempel kan vara obligationer i t.ex. en bank (att låna banken pengar i en obligation ger betydligt högre avkastning än motsvarande på bankens räntekonto).

Det sämsta valet är att göra ingenting. Då står t.ex. hela emissionslikviden (för bolag som vårt) inne på ett nollränte-konto. Det är i praktiken samma som att låna ut pengar gratis till banken och man satsar på att man tror de inte går i konkurs. Det blir en ineffektiv kapitalhantering.

Med lite kunskap vågar man krydda

Utöver ovan så har Amido valt att krydda investeringarna lite. Detta gör vi genom att investera i våra kunder där det är möjligt.

Oftast innebär det aktieköp, vilket har en högre risk för det finns ingen garanti att värdet är samma den dag vi behöver pengarna men i gengäld ser vi en högre uppsida.

Vi har tittat på hur fastighetsvärdena har förändrats för femtiotalet av de största fastighetsbolagen i Sverige. Här ser vi att den genomsnittliga årstillväxten på fastighetsvärdet är 11,7%. Men när vi detaljstuderar våra kunder från det år de börjat använda våra tjänster så ser vi att dessa i snitt växer med 19,8% per år. Jämfört med tillväxten på 9,4% bland de som ännu inte är kunder hos oss så är det en markant skillnad, mer än dubbelt så hög tillväxt – det skapar vinnare.

Jag går inte så långt att påstå att det är uteslutande tack vare oss detta sker. Det är nog snarare så att dessa företag jobbar mer med digitalisering, då blir det, förr eller senare, logiskt att använda våra tjänster.

Det dessa bolag gör skiljer ut sig från mängden och det märks i värdeutvecklingen. Generella trender som billigt kapital, är i princip lika för alla bolagen så våra kunder gör något annorlunda. Digitalisering tror jag är en viktig pusselbit i det.

För Amido blir det således klokt att tro, och satsa, på de som tror och satsar på oss.

Vi är inget investmentbolag så detta är den mindre delen av vår kapitalallokering. Detta är inte heller en gedigen analys på bolagen i sig utan helt enkelt att vi ser en stor skillnad mellan de som väljer att jobba med oss och de som inte gör det.

Värdeutvecklingen indikerar att de gör bra val och vilka är vi att säga emot, de har ju valt oss. 🙂

//Johnny Berlic, vd Amido AB

Relaterade nyheter

Kanske hittar du något mer intressant här.

Se alla nyheter
Nyhetsbild
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande

Stena Fastigheter ansluter sina entreprenörer till Opna för ökad automatisering, säkerhet och kontroll

Stena Fastigheter har tagit ett betydande steg mot ökad säkerhet och smidigare hantering av access genom att ansluta sina ramavtalsentreprenörer till plattformen Opna. Genom Opna administrerar varje entreprenör sina anställdas tillgång till fastigheterna med fastighetsbolagets godkännande, vilket minskar risken för obehörig tillgång och förbättrar den övergripande säkerheten. Detta initiativ visar Stena Fastigheters engagemang för att erbjuda en säker miljö för sina hyresgäster.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande

Amido utser Benjamin Kype till Chief Commercial Officer

Amido meddelar idag att Benjamin Kype har utsetts till Chief Commercial Officer och blir medlem i bolagets ledningsgrupp. Benjamin efterträder därmed Anton Thynell som under de senaste åren innehaft olika uppdrag och ansvarsområden i ledningsgruppen.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande
Pressmeddelande

Heimstaden först ut med att ansluta sina fastigheter till Smart Passage i Linköping och Norrköping

Heimstaden ansluter nu hela sitt bostadsbestånd med passersystem i Östergötland till Smart passage – det digitala systemet som automatiskt ger räddningstjänsten tillfällig behörighet till en fastighet vid larm. Smart passage är utvecklat och framtaget av SOS Alarm tillsammans med Amido och Swedlock.
Läs mer
Nyhetsbild
Rapport
Pressmeddelande
Rapport
Rapport
Rapport
Rapport
Rapport

Amido kvartalsrapport Q1 2024

Under årets första kvartal levererar Amido en stark tillväxt med bibehållen kostnadskontroll. Sammantaget gör det att vi levererar ett mycket tillfredsställande resultat för kvartalet.
Läs mer
Se alla nyheter