Det här är Proptech - Vi är Proptech

Nyhetsbild
För mer information
Johanna Maijgren
,
Digital marknadsförare
på Amido
0735350044
johanna.maijgren@amido.se
amido.se
Dokument och länkar
Få de senaste nyheterna
Genom att prenumerera godkänner du våra Sekretesspolicy.
Klart!
Något gick fel, vänligen dubbelkolla din mejladress.
Dela

Hört talas om Proptech, men vad betyder det egentligen? Nya trendiga ord dyker upp titt som tätt inom teknikvärlden och det kan vara svårt att hålla koll på alla. Det här ordet är dock ett som kommer stanna kvar ett bra tag i samhället.

I min artikel kommer jag att gå igenom betydelsen av detta trendiga ord och hur påverkar dess teknik och innovationer oss. I denna artikel kommer jag att gå igenom betydelsen av detta trendiga ord och hur proptech kan påverkar oss. Ordet är förresten en förkortning av property technology.

Proptech är en digitalisering av fastigheter som är uppdelade i flera områden. Men många menar också att det är en kollektiv term för startups som tillser innovativa teknologiska tjänster och produkter för fastighetsmarknaden.

Vilka förändringar vi kan se med Proptech?

Vem håller inte med att det är bekvämare att boka en tvättid via mobilen istället för att gå till tvättstugan för att se vilka tider som är lediga? För boende i en lägenhet behöver man snart inte längre en fysisk nyckel utan kan komma in i bostaden via digital nyckel som tagg eller mobil. Och snart behöver man inte ens det…chipp.

Förbättringsområden sker för plattformar och webbgränssnitt. Utveckling av hårdvara för sensorer, för att exempelvis hålla koll på byggnadsunderhåll och energihushållning. Men även mer kostnadseffektiva samt miljövänliga val inom material på byggnaden. Så man kan säga att proptech berör allt, från ax till limpa, när det gäller fastigheter.

What's in it for me? Vad får jag ut av teknologin som boende

Av alla fördelar som kan komma med den nya utvecklingen står Smart home teknologi högt upp på listan.

Jag säger halleluja när varje hem är utrustat med applikationer som kan styra:

  • Värmesystem
  • Ljuskontroll
  • Tvättbokning
  • Liknande produkter som Google home inkopplat i lägenheten
  • Säkerhetssystem med access control
  • Leveranser in till bostaden som paket och mat

Vi går sakta men säkert fram mot dessa tider men än är vi inte där. Men det är en fråga jag ställer mig själv, hur mycket av mitt privatliv vill och vågar jag lämna ut? Hur ser du på det? Maila oss vad du tror på hej@amido.se.

Hur ser det ut för oss i Sverige

Vi är stolta medlemmar i communityn Proptech Sweden som är en medlemsorganisation som bildats för att driva den digitala transformationen av fastighetsbranschen genom att främja engagemang mellan PropTech och fastighetsföretag och skapa en miljö som främjar PropTech innovation.

Finns det några utmaningar inom digitalisering av fastigheter?

En utmaning jag ser är att Proptech bolagen och fastighetsbolagen kanske inte har samma tankar eller idéer om vad som ska förbättras. Det är viktigt att fastighetsbolagen har en strategi vad de vill åstadkomma med sin digitalisering. Tillsammans behöver vi samarbeta och komma fram till den bästa lösningen ihop.

Det är jätteroligt att digitalisering inom fastigheter är på gång, och att det är både Proptech bolag som Amido och fastighetsbolag som är ivriga att föra digitaliseringen framåt.

Jag ser med spänning fram emot vart vi är på väg och enligt mig är det i rätt riktning. Om du har något att tillägga eller idéer du vill dela med dig tveka inte och kontakta oss.

/ Johanna Maijgren

Relaterade nyheter

Kanske hittar du något mer intressant här.

Se alla nyheter
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Heimstaden först ut med att ansluta sina fastigheter till Smart Passage i Linköping och Norrköping

Heimstaden ansluter nu hela sitt bostadsbestånd med passersystem i Östergötland till Smart passage – det digitala systemet som automatiskt ger räddningstjänsten tillfällig behörighet till en fastighet vid larm. Smart passage är utvecklat och framtaget av SOS Alarm tillsammans med Amido och Swedlock.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Amido kvartalsrapport Q1 2024

Under årets första kvartal levererar Amido en stark tillväxt med bibehållen kostnadskontroll. Sammantaget gör det att vi levererar ett mycket tillfredsställande resultat för kvartalet.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kommuniké från bolagsstämma i Amido AB (publ) den 10 april 2024

Vid bolagsstämma i Amido AB (publ), org.nr 556751-8708, (”Bolaget”), som hölls på Amidos huvudkontor i Göteborg, den 10 april 2024 fattades bland annat följande beslut.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kallelse till årsstämma 2024

Aktieägarna i Amido AB (publ), org.n.r 556751-8708, kallas härmed till årsstämma 2024-04-10 kl. 15:30-16:30 på Amidos kontor, Fabriksgatan 7, Göteborg.
Läs mer
Se alla nyheter