Digital nyckelhantering och Digitala lås – vad är skillnaden?

Nyhetsbild
För mer information
Gästskribent
,
på Amido
amido.se
Dokument och länkar
Få de senaste nyheterna
Genom att prenumerera godkänner du våra Sekretesspolicy.
Klart!
Något gick fel, vänligen dubbelkolla din mejladress.
Dela

Digital nyckelhantering är en typ av åtkomsthandling som använder digitala nycklar, istället för mekaniska nycklar eller kodkombinationer. Dessa digitala nycklar kan vara i form av ett elektroniskt kort, en mobiltelefonapp eller en datafil.

En fördel med digital nyckelhantering är att det gör det möjligt att övervaka och spåra vilka som har tillgång till en viss plats eller resurs. Det gör det också möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. Det gör det också möjligt att kontrollera åtkomst till olika områden eller tillgångar på ett mer precist och flexibelt sätt, och kan också göra det möjligt att hålla koll på åtkomsttider och -datum som personer passerat.

En annan fördel med digital nyckelhantering är att det gör det möjligt för personer att få tillträde till en plats eller resurs utan att behöva bära runt en fysisk nyckel eller minnas en kod.

Det finns olika sätt att implementera en digital nyckelhantering, det kan vara genom användning av smarta lås, ett programvarubaserat system, eller en kombination av båda. Det viktigaste är att välja den lösning som passar organisationens behov och säkerhetskrav.

Sammanfattningsvis, en digital nyckelhantering är en typ av åtkomstkontrollsystem som använder digitala nycklar för att hantera åtkomst till byggnader, områden, tillgångar eller resurser. Det ger möjlighet att övervaka och spåra åtkomst, samt gör det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. Det finns olika sätt att implementera en digital nyckelhantering och det viktigaste är att välja en lösning som passar organisationens behov och säkerhetskrav.

Vad är då digitala lås?

Digitala lås är en typ av elektroniska lås som använder digital teknik för att styra åtkomst till en plats eller en tillgång. De kan vara anslutna till en central server eller ett nätverk, och kan kontrolleras och övervakas från en annan plats.

De flesta digitala lås använder en form av elektroniskt ID, som ett kort eller en mobiltelefonapp, för att bevilja och tilldela eller neka åtkomst. När en person försöker öppna låset, skannar låset ID:t och jämför det med en lista över godkända ID:n. Om ID:t matchar ett godkänt ID på listan, öppnas låset.

Det finns olika typer av digitala lås, inklusive:

Smarta lås: dessa lås kan öppnas och stängas med en smartphone eller en app.

RFID-lås: dessa lås öppnas med ett RFID-kort eller en RFID-bricka.

Biometriska lås: dessa lås öppnas med hjälp av biometriska data, som ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsning.

Digitala lås erbjuder en mängd fördelar jämfört med traditionella mekaniska lås. De kan göra det möjligt att övervaka och spåra åtkomst, samt göra det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. De kan också göra det möjligt att kontrollera åtkomst till olika områden eller resurser på ett mer precist och flexibelt sätt.

Sammanfattningsvis, digitala lås är en typ av elektroniska lås som använder digital teknik för att styra åtkomst till en plats eller en resurs. De kan använda olika sätt för att identifiera användaren såsom elektroniskt ID, RFID-kort eller biometriska data. De erbjuder möjlighet att övervaka och spåra åtkomst, samt göra det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs.

Relaterade nyheter

Kanske hittar du något mer intressant här.

Se alla nyheter
Nyhetsbild
Artikel

SOS Alarms pressevent om Smart passage med Amido i Malmö uppmärksammades av media

I samband med att Region Skåne, HSB Malmö och Heimstaden anslöt sig till det digitala behörighetssystemet Smart passage, som SOS Alarm utvecklat tillsammans med Amido och Swedlock, bjöd SOS Alarm in lokalmedia till en presentation av tjänsten och hur den möjliggör effektivare insatser vid 112-larm. Både P4 Malmöhus och Skånska Dagbladet var på plats och intervjuade larmoperatörer från SOS om hur Smart passage effektiviserar såväl deras arbete som ambulanssjukvårdarnas insatser.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Ökad prestanda och enklare integrationer i nylanserad version av Alliera

Amido lanserar en rad nya funktioner och förbättringar i den nya versionen av bolagets plattform för digitala behörigheter, Alliera. Uppdateringen 2023.2 innebär bland annat förenklad installation, snabbare sökningar och optimerad import av digitala nycklar.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

SOS Alarms system för digitala behörigheter ger Malmös ambulanser snabbare tillträde vid larm

SOS Alarms digitala behörighetssystem Smart passage möjliggör nu effektivare insatser vid 112-larm för ännu fler svenskar. Region Skånes ambulanssjukvård förses med digital behörighet till anslutna fastigheter och kan på så sätt rädda liv betydligt snabbare. SOS Alarm har utvecklat systemet tillsammans med Amido AB och Swedlock. – Med Region Skånes anslutning till Smart passage skapas samhällsnytta för både fastighetsägare och för dem som söker hjälp via 112. Tjänsten underlättar för samtliga att få snabbare hjälp, säger Jonas Runesson, produktägare på SOS Alarm.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Rättelse av Amido kvartalsrapport 1 april-30 juni 2023

I samband med publiceringen av andra kvartalsrapporten redovisades inte ackumulerat resultat och kassaflöde för perioden 1 januari-30 juni. Rapporten är nu rättad och publicerad. Den bifogade pdf-bilagan har även försetts med MAR--etikett då den tidigare saknades.
Läs mer
Se alla nyheter