Digital nyckelhantering och Digitala lås – vad är skillnaden?

Nyhetsbild
För mer information
Gästskribent
,
på Amido
amido.se
Dokument och länkar
Få de senaste nyheterna
Genom att prenumerera godkänner du våra Sekretesspolicy.
Klart!
Något gick fel, vänligen dubbelkolla din mejladress.
Dela

Digital nyckelhantering är en typ av åtkomsthandling som använder digitala nycklar, istället för mekaniska nycklar eller kodkombinationer. Dessa digitala nycklar kan vara i form av ett elektroniskt kort, en mobiltelefonapp eller en datafil.

En fördel med digital nyckelhantering är att det gör det möjligt att övervaka och spåra vilka som har tillgång till en viss plats eller resurs. Det gör det också möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. Det gör det också möjligt att kontrollera åtkomst till olika områden eller tillgångar på ett mer precist och flexibelt sätt, och kan också göra det möjligt att hålla koll på åtkomsttider och -datum som personer passerat.

En annan fördel med digital nyckelhantering är att det gör det möjligt för personer att få tillträde till en plats eller resurs utan att behöva bära runt en fysisk nyckel eller minnas en kod.

Det finns olika sätt att implementera en digital nyckelhantering, det kan vara genom användning av smarta lås, ett programvarubaserat system, eller en kombination av båda. Det viktigaste är att välja den lösning som passar organisationens behov och säkerhetskrav.

Sammanfattningsvis, en digital nyckelhantering är en typ av åtkomstkontrollsystem som använder digitala nycklar för att hantera åtkomst till byggnader, områden, tillgångar eller resurser. Det ger möjlighet att övervaka och spåra åtkomst, samt gör det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. Det finns olika sätt att implementera en digital nyckelhantering och det viktigaste är att välja en lösning som passar organisationens behov och säkerhetskrav.

Vad är då digitala lås?

Digitala lås är en typ av elektroniska lås som använder digital teknik för att styra åtkomst till en plats eller en tillgång. De kan vara anslutna till en central server eller ett nätverk, och kan kontrolleras och övervakas från en annan plats.

De flesta digitala lås använder en form av elektroniskt ID, som ett kort eller en mobiltelefonapp, för att bevilja och tilldela eller neka åtkomst. När en person försöker öppna låset, skannar låset ID:t och jämför det med en lista över godkända ID:n. Om ID:t matchar ett godkänt ID på listan, öppnas låset.

Det finns olika typer av digitala lås, inklusive:

Smarta lås: dessa lås kan öppnas och stängas med en smartphone eller en app.

RFID-lås: dessa lås öppnas med ett RFID-kort eller en RFID-bricka.

Biometriska lås: dessa lås öppnas med hjälp av biometriska data, som ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsning.

Digitala lås erbjuder en mängd fördelar jämfört med traditionella mekaniska lås. De kan göra det möjligt att övervaka och spåra åtkomst, samt göra det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs. De kan också göra det möjligt att kontrollera åtkomst till olika områden eller resurser på ett mer precist och flexibelt sätt.

Sammanfattningsvis, digitala lås är en typ av elektroniska lås som använder digital teknik för att styra åtkomst till en plats eller en resurs. De kan använda olika sätt för att identifiera användaren såsom elektroniskt ID, RFID-kort eller biometriska data. De erbjuder möjlighet att övervaka och spåra åtkomst, samt göra det möjligt att ändra eller radera en nyckel snabbt och enkelt om det behövs.

Relaterade nyheter

Kanske hittar du något mer intressant här.

Se alla nyheter
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kommuniké från bolagsstämma i Amido AB (publ) den 10 april 2024

Vid bolagsstämma i Amido AB (publ), org.nr 556751-8708, (”Bolaget”), som hölls på Amidos huvudkontor i Göteborg, den 10 april 2024 fattades bland annat följande beslut.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kallelse till årsstämma 2024

Aktieägarna i Amido AB (publ), org.n.r 556751-8708, kallas härmed till årsstämma 2024-04-10 kl. 15:30-16:30 på Amidos kontor, Fabriksgatan 7, Göteborg.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Amido publicerar årsredovisning digitalt på webbplatsen

Amido har idag publicerat årsredovisning för 2023 på bolagets webbplats, den finns nu tillgänglig för nedladdning på www.amido.se/investor-relations.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Amido lanserar ny supportportal: ”Snabbare och enklare hjälp för kunderna”

Amido har lanserat en ny supportportal som ett led i bolagets kontinuerliga arbete med att förbättra tillgänglighet och kundservice. I den nya supportportalen kan kunder hitta svar på vanliga frågor, läsa artiklar om produktfunktioner och uppdateringar samt skicka in och följa upp på supportärenden.
Läs mer
Se alla nyheter