Ambulanser får enklare tillträde till fastigheter vid larm

Nyhetsbild
För mer information
Johnny Berlic
,
VD
på Amido
031 - 719 20 70
johnny.berlic@amido.se
amido.se
Dokument och länkar
Få de senaste nyheterna
Genom att prenumerera godkänner du våra Sekretesspolicy.
Klart!
Något gick fel, vänligen dubbelkolla din mejladress.
Dela

SOS Alarm har utvecklat Smart passage, en tjänst som möjliggör snabbare insatser för blåljusaktörer genom digitala nycklar som ger direkt access till den fastighet ett 112-larm kommer ifrån. Smart passage har sedan tidigare funnits främst för räddningstjänsten och Region Kronoberg är nu först ut att testa tjänsten för ambulans i ett pilotprojekt.

I ett pilotprojekt i Växjö kommer ambulanspersonal snabbare åt nödställda tack vare Smart passage från SOS Alarm. Projektet görs i samarbete med Region Kronoberg, Växjö kommun och Växjöbostäder och innebär att ambulanspersonalen genom digitala nycklar kommer in i den fastighet ett 112-larm kommer ifrån.

Region Kronoberg ni är första region att testa Smart passage för ambulansen.

– Vi tror att det här kan ge hälsovinster och till och med rädda liv. Tiden från larm till att ambulansen är på plats är ofta kritisk. Smart passage kapar värdefulla sekunder på utryckning och transport, säger Roland Gustbée (M), ordförande i Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Vad säger SOS Alarm om piloten i Växjö?

– Vid ambulansutryckningar kan varje sekund vara livsavgörande. Genom att ansluta fastigheten till Smart passage kan insatstiden minska avsevärt, säger Malin Cohn, tjänsteutvecklare på SOS Alarm.

Johnny, du är vd på Amido som gör teknikplattformen som SOS Alarms Smart passage är byggd på, vad har ni att säga om piloten?

– Storleken är en smula häftigt. Ofta brukar piloter vara en eller några fastigheter men detta är på en helt annan nivå.

– Entusiasmen hos deltagarna har också varit märkbar vilket gjort att piloten växte under förberedelserna. När Växjöbostäder fick frågan om vara med så var det ingen tvekan om att medverka till att göra detta möjlig och samma sak på kommunen, det är ett nöje att jobba med båda.

Vad har ni dragit för lärdomar hittills?

– Från Amidos sida så är det nog hur fort det gick när vi faktiskt kunde börja konfigurera. Det som tar kalendertid är beslutsprocesser hos olika deltagare.

– Vi ser redan hur ambulanspersonalen sparar tid i utryckningar. Det är bara en tidsfråga innan denna tid resulterar i räddade liv. Stat, kommuner och Regioner äger SOS Alarm som har en livräddande tjänst vilken kan rullas ut till majoriteten av befolkningen, varför vänta?

Det skulle göra skillnad på riktigt?

– Ja. Jag hoppas, särskilt i dessa tider, att man skär igenom de långa beslutsprocesser som normalt finns och att Regioner, kommuner och räddningstjänster hör av sig till SOS Alarm och ser till att få bollen i rullning, avslutar Johnny Berlic, vd Amido AB.

Omfattning

Större delen av alla elektroniska låssystem i hela Växjö deltar, vilket regelbundet leder till att ambulanspersonalen får snabbare tillträde och då löper de inte samma risk att bli stående utanför en entré med svårigheter att ta sig in. Piloten planeras pågå i fyra månader.

I en intervju på SR kan ni lyssna på Sofie Randolf som är ambulanssjuksköterska i Växjö.

Länk till Sveriges Radio

Här kan man även se ett inslag på SVT.

Länk till SVT

Relaterade nyheter

Kanske hittar du något mer intressant här.

Se alla nyheter
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kommuniké från bolagsstämma i Amido AB (publ) den 10 april 2024

Vid bolagsstämma i Amido AB (publ), org.nr 556751-8708, (”Bolaget”), som hölls på Amidos huvudkontor i Göteborg, den 10 april 2024 fattades bland annat följande beslut.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Kallelse till årsstämma 2024

Aktieägarna i Amido AB (publ), org.n.r 556751-8708, kallas härmed till årsstämma 2024-04-10 kl. 15:30-16:30 på Amidos kontor, Fabriksgatan 7, Göteborg.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Amido publicerar årsredovisning digitalt på webbplatsen

Amido har idag publicerat årsredovisning för 2023 på bolagets webbplats, den finns nu tillgänglig för nedladdning på www.amido.se/investor-relations.
Läs mer
Nyhetsbild
Pressmeddelande

Amido lanserar ny supportportal: ”Snabbare och enklare hjälp för kunderna”

Amido har lanserat en ny supportportal som ett led i bolagets kontinuerliga arbete med att förbättra tillgänglighet och kundservice. I den nya supportportalen kan kunder hitta svar på vanliga frågor, läsa artiklar om produktfunktioner och uppdateringar samt skicka in och följa upp på supportärenden.
Läs mer
Se alla nyheter